طبق قانون زن حقوق مالی دیگری به جز مهریه نیز دارد. یکی از این حقوق نحله است. نحله در لغت به معنی بخشش و در اصطلاح حقوقی زمانی است که زن مستحق اخذ اجرتالمثل نیست و دادخواست طلاق از طرف مرد مطرح شده است، مبلغی بهعنوان نحله باتوجهبه توانایی مالی زوج و مدت زندگی مشترک تعیین و به زن پرداخت میشود.
در این مقاله از وکیل خانواده با نحله، حق مالی کمتر شناخته شده خانمها، آشنا میشویم. درصورتیکه قصد اخذ طلاق و دریافت کلیه حقوق مالی خود از جمله نحله را دارید، میتوانید با کارشناسان حقوقی وکیل خانواده برای اخذ وکیل طلاق در ارتباط باشید.
- طلاق توافقی و طلاق با داشتن حق طلاق در مدت 20 الی 60 روز کاری
- بدون نیاز به حضور زوجین در هیچ مرحله ای
- مشاوره رایگان (واتساپ و تماس)
- پشتیبان اختصاصی برای شما در طول پرونده
- وکیل متخصص حوزه خانواده و طلاق
نحله در شرع و قانون به چه معناست؟
مستند شرعی نحله آیه چهار سوره نسا است. قانون و شرع این حق را از حقوق زن و تکالیف شوهر میدانند.
بر اساس بند ب ماده ۶ قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق درصورتیکه امکان تعیین اجرتالمثل برای زن ممکن نباشد و شوهر درخواست طلاق کرده باشد و برای طلاق عذر موجهی نداشته باشد، نحله بر عهده مرد قرار میگیرد.
میزان نحله باتوجهبه مدتزمان زندگی مشترک و کارهایی که زن در زندگی مشترک انجام داده و توانایی مالی شوهر مشخص میشود. معمولاً قاضی به صلاحدید خود مبلغ نحله را تعیین میکند و لزوماً نیازی به ارجاع به کارشناس ندارد.
بنابراین، در زمان زندگی مشترک نحله بر عهده شوهر قرار نمیگیرد، بلکه این حق منوط به تقاضای طلاق یکطرفه از سوی مرد است. همچنین اگر زوجه در انجام وظایف زناشویی خود کوتاهی کند یا زوج دلیل موجهی برای طلاق ارائه دهد، نحله به زن تعلق نمیگیرد.
شرایط دریافت نحله
بهطورکلی برای مطالبه نحله سه شرط باید وجود داشته باشد:
- مطرحشدن درخواست طلاق از سوی مرد: درصورتیکه درخواست طلاق از طرف زن مطرح شود امکان اخذ نحله وجود ندارد.
- عدم عذر موجه برای طلاق: اگر مرد عذر موجهی برای طلاق ارائه دهد، نحله قابل دریافت نیست.
- عدم امکان اخذ اجرتالمثل: اگر زن بتواند اجرتالمثل ایام زوجیت خود را مطالبه کند، عملاً امکان دریافت نحله منتقی میشود.
لازم به ذکر است که زوجه برای دریافت نحله باید تمامی وظایف زناشویی خود از جمله تمکین را انجام دهد. برای دریافت اطلاعات بیشتر توصیه میکنیم پیش از اقدام حقوقی با یک وکیل خانواده مشورت کنید.
- مشاوره رایگان (واتساپ و تماس)
- جلسه با وکیل متخصص طلاق (حضوری یا آنلاین)
- تنظیم توافقنامه با توجه به توافق شما
- داشتن یک پشتیبان اختصاصی برای شما
- حضور وکیل پایه یک دادگستری به جای شما
- بدون نیاز به حضور شما
تفاوتها و شباهتهای نحله و اجرتالمثل
مهمترین نکته در خصوص نحله این است که نحله تنها زمانی به زن پرداخت میشود که امکان تعیین اجرتالمثل وجود نداشته باشد؛ بنابراین در صورت اخذ اجرتالمثل، دریافت نحله ممکن نیست.
تفاوت مهم نحله و اجرتالمثل این است که اجرتالمثل در مقابله حقالزحمه کارهایی که زن در خانه شوهر انجام داده و وظیفه او نبوده است پرداخت میشود. در این شرایط زن میتوان مطالبه اجرتالمثل کند مگر اینکه شوهر اثبات کند که قصد زن از انجام این کارها، رایگان بوده است. اما نحله یک بخشش بلاعوض از سوی مرد است و نیازی نیست که حتماً زن در قبال آن کاری کرده باشد.
از شباهتهای این دو حق این است که هر دو در زمان طلاق بدون عذر موجه از طرف مرد به زن پرداخت میشود و قبل از جاریشدن صیغه طلاق میتوان آن را دریافت کرد. البته در طلاق توافقی پرداخت نحله منوط به توافق طرفین خواهد بود.
لازم به ذکر است نفقه، اجرتالمثل و نحله سه نوع حق مالی مجزا هستند که شرایط مطالبه آنها متفاوت است. برای کسب اطلاعات بیشتر دراینخصوص بهتر است پیش از اقدام به طلاق با یک وکیل خانواده مشورت کنید.
پادکست شماره 1 - طلاق توافقی
تعیین مقدار نحله به عهده کیست؟
بر خلاف اجرتالمثل که تعیین مقدار آن توسط کارشناس صورت میگیرد. میزان نحله را خود قاضی باتوجهبه شرایط مالی مرد و سالهای زندگی مشترک زوجین تعیین میکند.
جمعبندی
یکی از حقوقی که طبق قانون برای زن در نظر گرفته شده است، نحله نام دارد. نحله یک حق مالی است که در شرایط خاصی از طرف شوهر به زن پرداخت میشود. از جمله شرایط دریافت نحله طلاق بدون عذر موجه از سوی مرد و عدم امکان تعیین اجرتالمثل زن است.
اغلب زنان از کلیه حقوق مالی و غیرمالی خود، آگاه نیستند که این مسئله باعث پایمالشدن حقوق آنها میشود؛ بنابراین توصیه میکنیم پیش از اقدام حقوق از خدمات وکیل پایه یک دادگستری استفاده کنید. گروه حقوقی وکیل خانواده آماده است، شما را در این زمینه راهنمایی کند.
کل تیم از وکیل تا مشاور و پشتیبان از همه راضی بودم. دستتون درد نکنه
سؤالات متداول
آیا میتوان نحله را پیش از طلاق گرفت؟
میتوان مبلغ نحله را بعد تعیین توسط دادگاه و قبل از جاری شد صیغه طلاق اخذ کرد.
آیا زوج میتواند از پرداخت نحله خودداری کند؟
با صدور حکم دادگاه زوج ملم به پرداخت حله است و این مسئله قابل امتناع نیست.