شرب خمر یا مصرف مشروبات الکلی، یکی از جرایم کیفری در قانون ایران محسوب میشود که مجازات سنگینی برای آن در نظر گرفته شده است.
اگر شما یا یکی از نزدیکانتان به اتهام شرب خمر دستگیر شده باشید، استفاده از خدمات یک وکیل شرب خمر میتواند در روند پرونده و صدور حکم نهایی تأثیر بسزایی داشته باشد. وکیل مشروبات الکلی میتواند با ارائه مشاوره حقوقی و دفاع مناسب در دادگاه، از حقوق متهم دفاع کرده و حتی در برخی موارد، مجازات رکاهش دهد یا منجر به تبرئه موکل خود شود.
وکلای ما در گروه وکلای وکیل خانواده، با تجربه حل چندین پرونده شرب خمر، به خوبی با نگرانیها و دغدغههای شما در پرونده شرب خمر آشنا هستند و با ارائه دفاعیه مناسب تا گرفتن رأی همراه شما هستند.
در صورتی که به وکیل شرب خمر نیاز دارید میتوانید با مشاوران حقوقی ما به صورت رایگان مشورت کنید.
- وکیل متخصص پرونده شرب خمر
- بدون حضور شما در هیچ مرحله ای
- مشاوره رایگان (واتساپ و تماس)
- انجام صفر تا صد پرونده در کوتاه ترین زمان ممکن
- پشتیبان اختصاصی برای شما در طول پرونده
شرب خمر چیست؟
شرب خمر در لغت به معنای نوشیدن شراب و هر نوع نوشیدنی مستکننده است. در اصطلاح حقوقی، شرب خمر به مصرف هر گونه نوشیدنی حاوی الکل اطلاق میشود که موجب مستی و از دست دادن تعادل فرد میگردد. شرب خمر در شرع اسلام از گناهان کبیره محسوب شده و حرام است. در قانون مجازات اسلامی ایران نیز شرب خمر جرم بوده و برای آن مجازات تعیین شده است.
عنوان مجرمانه شرب خمر، هم شامل مصرف مشروبات الکلی صنعتی و هم مصرف مشروبات الکلی دستساز میشود. همچنین مقدار مصرف، خالص یا مخلوط بودن مشروب و مست شدن یا نشدن فرد، تأثیری در تحقق جرم شرب خمر ندارد.
جرم شرب خمر زمانی محقق میشود که فرد با علم و عمد و با اراده و اختیار، اقدام به نوشیدن هر گونه نوشیدنی مستکننده نماید.
مجازات شرب خمر در قانون ایران
طبق ماده 264 قانون مجازات اسلامی، مجازات شرب خمر 80 ضربه شلاق است. این مجازات برای مسلمانان و غیرمسلمانانی که علناً مرتکب این عمل شوند، اعمال میشود. حد شرب خمر از جمله مجازاتهایی است که قاضی نمیتواند آن را کم یا زیاد کند و باید همان 80 ضربه را اجرا نماید.
تکرار جرم شرب خمر
اگر فردی برای بار دوم مرتکب شرب خمر شود، باز هم همان 80 ضربه شلاق را دریافت خواهد کرد. اما اگر برای بار سوم این عمل را انجام دهد، علاوهبر 80 ضربه شلاق، به اعدام نیز محکوم میشود. البته برای اجرای حکم اعدام باید پرونده به تأیید رئیس قوه قضائیه برسد.
- مشاوره رایگان (واتساپ و تماس)
- جلسه با وکیل متخصص شرب خمر (حضوری یا آنلاین)
- داشتن یک پشتیبان اختصاصی برای شما
- حضور وکیل پایه یک دادگستری به جای شما
- گرفتن رأی در کوتاه ترین زمان ممکن
- بدون نیاز به حضور شما
اثبات جرم شرب خمر
برای آنکه جرم شرب خمر در دادگاه اثبات شود، وجود ادله و مدارک کافی ضروری است. اقرار متهم در دادگاه یا در مراجع قضایی یا انتظامی، یکی از مهمترین راههای اثبات شرب خمر است. همچنین شهادت دو مرد عادل نیز میتواند این جرم را ثابت کند.
علاوهبر اقرار و شهادت، علم قاضی نیز از طرق اثبات جرم شرب خمر است. یعنی اگر قاضی از طریق مدارک و قرائن موجود در پرونده یا با استناد به گزارش ضابطین و نتیجه آزمایش الکلسنجی، به وقوع جرم یقین پیدا کند، میتواند براساس علم خود حکم صادر نماید. همچنین اگر متهم در دادگاه ادعا کند که مجبور یا ناچار به مصرف مشروب بوده یا ناآگاهانه و از روی جهل آن را نوشیده است، دادگاه باید این ادعا را بررسی کند. در صورت اثبات عدم اختیار یا علم متهم، میتواند وی را از مجازات معاف نماید.
نقش وکیل شرب خمر
حضور یک وکیل متخصص و باتجربه در پرونده شرب خمر، میتواند به میزان زیادی در رسیدگی عادلانه به پرونده و دفاع از حقوق متهم مؤثر باشد. وکیل شرب خمر با آگاهی از قوانین و مقررات مربوط به این جرم و با بررسی دقیق مستندات پرونده، میتواند نقاط ضعف ادله اثبات جرم را شناسایی کرده و به نفع موکل خود استفاده نماید.
ارائه مشاوره حقوقی به متهم
یکی از وظایف مهم وکیل شرب خمر، ارائه مشاوره حقوقی صحیح و راهنمایی متهم در طول فرآیند دادرسی است. وکیل باید متهم را از حقوق قانونی خود آگاه سازد و بهترین گزینهها را برای دفاع در اختیارش قرار دهد. همچنین وکیل میتواند متهم را برای حضور در جلسات بازپرسی و دادگاه آماده کرده و نکات لازم را به وی گوشزد نماید.
مذاکره با مقامات قضایی
وکیل شرب خمر میتواند با انجام مذاکرات لازم با بازپرس، دادستان یا قاضی پرونده، آنها را نسبت به وضعیت موکل خود و کم اهمیت بودن جرم ارتکابی، متقاعد نماید. همچنین در برخی موارد امکان تبدیل قرار بازداشت به قرارهای دیگر یا درخواست تخفیف مجازات با پادرمیانی وکیل وجود دارد.
وظایف یک وکیل شرب خمر
فرآیند رسیدگی به جرم شرب خمر از مرحله دستگیری و تشکیل پرونده در دادسرا آغاز میشود. در این مرحله بازپرس، متهم را احضار کرده و با جمعآوری ادله و تحقیقات لازم، تصمیم میگیرد که آیا اتهام متهم مستند است یا خیر. چنانچه بازپرس، دلایل را برای اثبات اتهام کافی بداند، قرار جلب به دادرسی صادر کرده و پرونده را به دادگاه کیفری میفرستد.
ثبت دفاعیات و لوایح حقوقی
وکیل شرب خمر باید در تمامی مراحل رسیدگی در پرونده مداخله کرده و دفاعیات خود را بهصورت شفاهی یا کتبی اعلام کند. ثبت دفاعیه در مرحله بازپرسی و ارائه لایحه در جلسات دادگاه، از حقوق قانونی متهم است که از طریق وکیل پیگیری میشود.
حضور در جلسات دادگاه
حضور وکیل در جلسات رسیدگی دادگاه کیفری، یکی دیگر از وظایف مهم وکیل شرب خمر است . وکیل باید با ارائه دفاعیات مستند و منطقی و طرح سؤالات مقتضی، تلاش کند نظر قاضی را به سمت برائت یا تخفیف مجازات موکل جلب کند. البته میزان تأثیرگذاری وکیل، بستگی به درجه و نوع جرم ارتکابی و سوابق متهم نیز دارد.
بررسی امکان اعمال کیفیات مخففه
یکی از راهکارهای مهم وکیل شرب خمر، بررسی وجود جهات و کیفیات مخففه در پرونده است. برای مثال اگر متهم، فاقد سابقه کیفری بوده یا دارای حسن شهرت باشد یا پس از وقوع جرم، اظهار ندامت و پشیمانی کرده باشد، وکیل میتواند از این موارد برای استدعای تخفیف استفاده کند.
با وجود اینکه مجازات شرب خمر در قانون به صورت حد مشخص شده و قابل تغییر نیست، اما در برخی شرایط خاص امکان تقلیل یا تبدیل این مجازات وجود دارد. البته این موارد بسیار محدود و استثنایی هستند و در اکثر پروندههای شرب خمر، همان 80 ضربه شلاق اجرا میشود.
درخواست تبدیل شلاق به جزای نقدی
یکی از موارد معدودی که میتوان برای کاهش مجازات شرب خمر تلاش کرد، بحث تبدیل شلاق به جزای نقدی است. طبق تبصره ماده 266 قانون مجازات اسلامی، در صورت عدم امکان اجرای شلاق یا بیم تلف یا بیماری، حد شرب خمر با پیشنهاد دادگاه و موافقت رئیس قوه قضائیه، به جزای نقدی تبدیل میشود.
درخواست عفو یا تخفیف مجازات با توبه متهم
تنها مورد دیگری که ممکن است منجر به بخشش یا کاهش مجازات شرب خمر شود، توبه متهم است. اگر فرد پس از اثبات جرم، توبه کند و از کرده خود پشیمان شود، قاضی میتواند از مقام رهبری برای وی تقاضای عفو نماید. در صورت موافقت رهبری، ممکن است مجازات حدی اجرا نشده یا تقلیل یابد.
مراحل رسیدگی به جرم شرب
فرآیند دادرسی جرم شرب خمر از زمان دستگیری فرد و تشکیل پرونده در دادسرا شروع میشود. در این مرحله، متهم تحت نظر قرار گرفته و تحقیقات مقدماتی از قبیل تست الکلسنجی و بازجویی انجام میشود.
- تحقیقات دادسرا: پس از انجام تحقیقات، بازپرس میتواند یا قرار منع تعقیب صادر کرده و پرونده را مختومه کند و یا در صورت کافی بودن ادله، با صدور کیفر خواست پرونده را به دادگاه کیفری ارسال نماید. کیفر خواست حاوی مشخصات متهم، شرح اتهام، ادله اثبات جرم و مستندات قانونی است.
- رسیدگی به پرونده در دادگاه و صدور حکم: با ارجاع پرونده به دادگاه کیفری، وقت رسیدگی تعیین شده و به متهم و وکیل وی ابلاغ میشود. در جلسه دادگاه، ابتدا کیفرخواست قرائت شده و سپس دفاعیات متهم و وکیل استماع میشود. قاضی ممکن است برای تحقیقات بیشتر، قرار تجدید دادرسی صادر کند یا با کافی دانستن تحقیقات، ختم رسیدگی را اعلام نماید.
در پایان جلسات رسیدگی، دادگاه باید رأی خود را صادر کند. اگر دادگاه بزهکاری متهم را محرز بداند، حکم محکومیت وی را به 80 ضربه شلاق صادر میکند. در غیر این صورت یا به دلیل فقدان ادله یا وجود شبهه، رأی بر برائت متهم صادر خواهد شد. رأی دادگاه ظرف مهلت 20 روز از تاریخ ابلاغ، قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدیدنظر استان است.
جمعبندی
در این مقاله تلاش کردیم تا به معرفی نقش و وظایف وکیل شرب خمر در فرآیند رسیدگی به این جرم بپردازیم. دیدیم که حضور یک وکیل متخصص و باتجربه در پروندههای شرب خمر، میتواند تأثیر بسزایی در دفاع از حقوق متهم و تضمین یک دادرسی عادلانه داشته باشد. وکیل شرب خمر با آگاهی کامل از مقررات و تشریفات حاکم بر این دسته از جرایم و با بهرهگیری از تمامی ظرفیتهای قانونی، سعی در به چالش کشیدن ادله اتهام و ایجاد شبهه در اثبات بزه ارتکابی میکند. همچنین در صورت امکان، از طریق مذاکره با مقامات قضایی یا طرح درخواست عفو و تخفیف، تلاش میکند تا موکل خود را از مجازات سنگین شلاق برهاند یا آن را کاهش دهد.
کارشناسان و وکلای باتجربه مجموعه وکیل خانواده، با سابقه درخشان در پروندههای کیفری، آمادگی دارند تا موکلان خود را در سختترین شرایط، یاری رسانده و حقوق ایشان را پاسداری نمایند. امید است این مقاله به شما مخاطبان گرامی در شناخت بهتر وظایف و خدمات وکیل شرب خمر کمک کرده باشد. اگر به دنبال وکیل شرب خمر خبره هستید، وکیل خانواده با ارائه مشاوره رایگان شما را در تمامی مراحل جرم شرب خمر یاری میرساند.
کل تیم از وکیل تا مشاور و پشتیبان از همه راضی بودم. دستتون درد نکنه
سؤالات متداول
آیا پس از بار اول محکومیت، تکرار جرم شرب خمر دوباره مجازات دارد؟
بله، اگر فردی که یک بار به جرم شرب خمر محکوم شده باشد و دوباره مرتکب این جرم شود، مجدداً تحت تعقیب قرار گرفته و محاکمه خواهد شد. مجازات وی نیز برای بار دوم، همان 80 ضربه شلاق است. اما در صورت ارتکاب برای بار سوم، ممکن است مجازات تغییر کرده و به اعدام تبدیل شود.
اگر کسی مجبور به نوشیدن مشروبات الکلی شده باشد، باز هم مجازات میشود؟
در صورتی که ثابت شود شخص به اکراه و اجبار مرتکب شرب خمر شده و اختیاری در این کار نداشته است، میتواند از مسئولیت کیفری و مجازات معاف شود. البته اثبات ادعای اکراه برعهده متهم بوده و باید ادله لازم را به دادگاه ارائه دهد. در اینگونه موارد، جلب نظر کارشناس پزشکی قانونی و وجود شواهد و مدارک پزشکی، میتواند برای اثبات ادعای اکراه یا اضطرار مفید باشد.