یکی از انواع طلاقهای رایج در حقوق ایران و فقه اسلام، بائن نام دارد. طلاق بائن اصطلاحاً طلاقی است که در آن، امکان برگشت و رجوع زوج به زوجه وجود ندارد.
بر اساس قانون مدنی، این نوع طلاق شامل طلاق خلع، طلاق مبارات، طلاق سوم، طلاق زن یائسه، طلاق زنی که بعد از ازدواج با او آمیزش نشود، میشود. در مقابل طلاق بائن در طلاق رجعی شوهر میتواند در طول مدت عده به زوجه رجوع کند.
اگر قصد طلاق دارید بهتر از پیش از اقدام حقوقی با انواع، احکام و آثار طلاق بائن آشنا شوید.
بهترین راه برای طلاق به صورت بائن داشتن وکیل متخصص خانواده و طلاق است. اگر گروه حقوقی وکیل خانواده پرونده شما را به عهده داشته باشد، طلاق در سریعترین زمان ممکن و بدون نیاز به حضور شما انجام میشود.
برای راهنمایی بیشتر با کارشناسان حقوقی وکیل خانواده در ارتباط باشید.
- طلاق توافقی و طلاق با داشتن حق طلاق در مدت 20 الی 60 روز کاری
- بدون نیاز به حضور زوجین در هیچ مرحله ای
- مشاوره رایگان (واتساپ و تماس)
- پشتیبان اختصاصی برای شما در طول پرونده
- وکیل متخصص حوزه خانواده و طلاق
طلاق بائن چیست؟
طلاق بائن بر خلاق طلاق رجعی، طلاقی است که مرد امکان به زوجه را در طول ایام عده ندارد. رجوع در فقه اسلامی عملی است که منجر به دوباره معتبر شدن عقد نکاح با همان شرایط قبلی میشود بهطوریکه انگار طلاقی رخ نداده است.
برای مثال گفته میشود درصورتیکه بعد از وقوع طلاق رجعی مرد در طول مدت عده دست همسر خود را بگیرد، طلاق بیاثر شده و دوباره عقد نکاح رسمی میشود.
لازم به ذکر است رجوع باید در طول مدت عده رخ دهد و مدتزمان عده شامل زمانی که زن بعد از مرگ شوهر یا طلاق، حق ازدواج مجدد ندارد.
طلاق بائن، آثار طلاق رجعی را در پی ندارد. در واقع همانگونه که مرد حق رجوع از طلاق را ندارد، زن نیز حق دریافت نفقه در طول عده را ندارد.
انواع طلاق بائن چیست؟
مطابق ماده ۱۱۴۵ قانون مدنی طلاق بائن شامل انواع زیر است:
- طلاق پس از یائسه شدن: درصورتیکه زن یائسه شود و طرفین اقدام به طلاق کنند، طلاق آنها از نوع بائن است.
- طلاق قبل از رابطه جنسی: اگر قبل از وقوع رابطه زناشویی میان زوجین، طلاق رخ دهد، این طلاق از نوع بائن خواهد بود.
- سهطلاقه: درصورتیکه زوجین پس از سه نکاح متوالی اعم از اینکه نکاحها در نتیجه ازدواج مجدد یا رجوع باشند، از هم جدا شوند؛ طلاق سوم از نوع بائن خواهد بود.
- طلاق خلع و مبارات: طلاق خلع و مبارات که بهواسطه کراهت از مرد یا کراهت طرفین رخ میدهد تا زمانی که زن به عوض رجوع نکند، از نوع بائن خواهد بود. به طور کلی در طلاق خلع زن باید مالی را که میتواند همان مهریه یا بیشتر یا کمتر از آن باشد به مرد بدهد تا مرد به طلاق رضایت دهد. در طلاق مبارات این مال تا میزان مهریه خواهد بود. در این دو طلاق مرد امکان رجوع ندارد مگر اینکه زن، مالی که به شوهر داده را پس بگیرد.
احکام و شرایط هر یک از انواع طلاقهای بائن با یکدیگر متفاوت است، بنابراین بهتر است، پیش از اقدام حقوقی برای اخذ طلاق با یک وکیل خانواده مشورت کنید.
- مشاوره رایگان (واتساپ و تماس)
- جلسه با وکیل متخصص طلاق (حضوری یا آنلاین)
- تنظیم توافقنامه با توجه به توافق شما
- داشتن یک پشتیبان اختصاصی برای شما
- حضور وکیل پایه یک دادگستری به جای شما
- بدون نیاز به حضور شما
احکام طلاق بائن
طلاق بائن نسبت به انواع دیگر طلاق از جمله طلاق توافقی احکام و شرایط متفاوتی دارد. طبق فقه اسلام و قانون مدنی طلاق بائن شامل احکام و شرایط زیر است:
- در طلاق بائن زوجین باید دارای اهلیت، بلوغ و اختیار باشند.
- اگر طلاق بائن از نوع خلع و مبارات باشد زن باید مالی را که معادل یا کمتر یا بیشتر از مهریه است، به مرد بذل کند.
- اگر زن باکره یا یائسه نباشد عده طلاق به مدت سه ماه و ده روز باید نگه داشته شود.
- هنگام خواندهشدن صیغه طلاق زن نباید در دوره عادت ماهیانه باشد.
دادخواست طلاق بائن باید با مشورت با وکیل تنظیم و از طریق دفاتر خدمات قضایی الکترونیک ثبت شود.
پادکست شماره 1 - طلاق توافقی
آثار طلاق بائن چیست؟
آثار طلاق بائن با سایر انواع طلاق متفاوت است. از جمله آثار این طلاق میتوان با موارد زیر اشاره کرد:
- عدم امکان رجوع زوج به زوجه در طول مدت عده
- امکان ازدواج مجدد مرد و زنی که عده طلاق شامل حال او نشود.
- عدم لزوم پرداخت نفقه در طول مدت عده مگر اینکه زن باردار باشد.
- عدم امکان ارثبردن زن و شوهر از یکدیگر درصورتیکه یکی از آنها در طول عده فوت کند.
وکیل برای طلاق بائن
طلاق انواع مختلفی از جمله طلاق توافقی، طلاق یکطرفه و طلاق بائن دارد که هریک دارای احکام و آثار متفاوتی هستند. اغلب مردم نسبت به انواع طلاق آگاه نیستند؛ بنابراین در مسیر و فرایند طلاق دچار اشتباهات غیر قابل جبرانی میشوند.
وکیل طلاق توافقی به زوجین در طی کردن مراحل و فرایند طلاق کمک میکند و به آنها مشاوره حقوقی میدهد تا طلاق در کمترین زمان ممکن اتفاق افتد.
ازآنجاییکه طلاق یک واقعه پرتنش است، بهتر است پیش از اقدام ناآگاهانه با کسی که به شرایط و مسیر طلاق آشنا است مشورت شود. شما میتوانید در فرایند طلاق خود از گروه وکلای وکیل خانواده که شامل وکلای پایه یک دادگستری متخصص در امر طلاق هستند کمک بگیرید.
جمعبندی
احکام طلاق از فقه اسلامی ناشی شده است که بر اساس آن طلاق به رجعی و بائن تقسیم میشود. در طلاق رجعی مرد میتوان در مدت عده به همسر خود رجوع کد. اما در طلاق بائن چنین امکانی وجود ندارد.
طلاق بائن شامل انواع متفاوتی است که هریک احکام و آثار متفاوتی دارد. در این مقاله از وکیل خانواده با انواع طلاق بائن، احکام و آثار این نوع طلاق آشنا شدیم.
گروه وکلای وکیل خانواده آمادهاند با ارائه خدماتی مانند مشاوره حقوقی، وکالت طلاق و غیره از شما در فرایند طلاق پشتیبانی کنند.
کل تیم از وکیل تا مشاور و پشتیبان از همه راضی بودم. دستتون درد نکنه
سؤالات متداول
عده در طلاق بائن چقدر است؟
بهطورکلی عده طلاق سه ماه و ده روز معادل گذشت سه دوره طهر از عادت ماهیانه زن است. اما برخی انواع طلاق بائن عده ندارد مانند طلاق زن یائسه.
مهریه در طلاق بائن چگونه است؟
بهطورکلی در انواع طلاق بائن مهریه حکم متفاوتی دارد. برای مثال در طلاق بدون رابطه جنسی زن مالک نصف مهریه است و در نوع خلع و مبارات هم ممکن زن همه یا مقداری از مهریه را بذل کند.