با توجه به قوانین ایران، مصرف مشروبات الکلی جرم محسوب شده و شامل مجازات است. حکم مشروب شامل ضربهی شلاق، جریمه نقدی و حتی اعدام است.
البته حکم شرب خمر برای بار اول، دوم، سوم و چهارم متفاوت است که در ادامه توضیح می دهیم. همچنین اگر شرب خمر در ملاء عام اتفاق افتاده باشد، جریمه متفاوتی دارد.
با توجه به قوانین و سخت گیریهایی که درباره مجازات شرب خمر در ایران وجود دارد، به شدت پیشنهاد میکنیم که برای جلوگیری از حکم شرب خمر از کمک وکیل شرب خمر استفاده کنید. وکیل شرب خمر ما در گروه حقوقی وکیل خانواده با اطلاع دقیق از شرایط پرونده و حل هزاران پرونده موفق در این زمینه، با تمام نگرانیها و مشکلات شما آشنایی دارد.
در صورتی که به وکیل مشروبات الکلی نیاز دارید، با کارشناسان حقوقی ما در ارتباط باشید.
- وکیل متخصص پرونده شرب خمر
- بدون حضور شما در هیچ مرحله ای
- مشاوره رایگان (واتساپ و تماس)
- انجام صفر تا صد پرونده در کوتاه ترین زمان ممکن
- پشتیبان اختصاصی برای شما در طول پرونده
تعریف و ماهیت شرب خمر
شرب خمر که ادبیات عامه به شرابخواری هم معروف است، از ترکیب دو کلمه شرب از ریشه نوشیدن و خمر به معنای مایعی مستیآور به وجود آمده است. شرب خمر درواقع نوشیدن مشروبات الکلی و سکرآور است که در کشور ما ایران به حکم قانون حرام و جرم اعلام شده است.
در رابطه با تعیین نوع نوشیدنی سکرآور تفاوتی میان شرابهای مختلف برای مثال شراب، انگور، خرما، برنج و جو وجود ندارد. همچنین مصرف تمام نوشیدنیهای الکلی صنعتی نیز دارای پیگرد قانونی و مجازات حدی است.
مصادیق خمر و مسکرات
هرگونه نوشیدنی که در مواد تشکیلدهنده آن از الکل استفاده شده باشد، به عنوان خمر شناخته میشود. این یعنی تنها آب انگور به عنوان شراب به حساب نمیآید. هرگونه نوشیدنی صنعتی نیز که حاوی الکل باشد و تفکر فرد را زایل کند، نظیر ودکا یا شامپاین نیز مسکرات است و در صورت اثبات مصرف آن، فرد مصرفکننده مجرم به حساب خواهد آمد.
- مشاوره رایگان (واتساپ و تماس)
- جلسه با وکیل متخصص شرب خمر (حضوری یا آنلاین)
- داشتن یک پشتیبان اختصاصی برای شما
- حضور وکیل پایه یک دادگستری به جای شما
- گرفتن رأی در کوتاه ترین زمان ممکن
- بدون نیاز به حضور شما
مجازات شرب خمر در ایران
براساس قانون مجازات اسلامی که بر پایه شرع نوشته شده است مصرف هرگونه مسکرات چه به میزان کم چه به میزان زیاد، چه موجب مستی بشود و چه موجب مستی نشود و چه خالص باشد یا چه ناخالص باشد، موجب ۸۰ ضربه شلاق و یا به عبارتی مجازات حد است؛ در این قانون تفاوتی میان زن و مرد وجود ندارد.
علاوهبراین اگر فرد متهم مصرف مشروبات الکلی را در ملأعام و مکان عمومی انجام داده باشد، علاوهبر شلاق ممکن است ۲ تا ۶ ماه برای او حبس نیز بریده شود.
- شرب خمر بار اول: دفعه اول شرب خمر مجازات ۸۰ ضربه شلاق است. علاوهبراین ممکن است با توجه به ملاحظات قاضی تخفیفات در حکم متهم اعمال شود و یا حتی بر مجازات او افزوده شود.
- شرب خمر بار دوم: مجازات شرب خمر برای بار دوم نیز 80 ضربه شلاق تعیین شده است.
- شرب خمر بار سوم: در دفعه سوم شرب خمر نیز مجازات 80 ضربه شلاق است و ممکن است با توجه به نظر قاضی جرایم نقدی نیز برای فرد متهم درنظر گرفته شود.
- شرب خمر چهارم: براساس قانون مجازات اسلامی در صورتی که فرد برای بار چهارم مرتکب خطای شرب خمر شود، مجازات او اعدام خواهد بود، البته مشروط بر اینکه فرد مسلمان باشد و مرتد تشخیص داده نشود.
مجازات رانندگی در حین مستی
اگر فردی پس از مصرف مشروبات الکلی به رانندگی بپردازد براساس قانون این کار جرم است. به طور کلی یکی از دلایل افزایش تعداد تخلفات رانندگی و تصادفات، رانندگی در هنگام مستی است. ارتکاب جرم در این حالت وجب رفع مسئولیت کیفری نمیشود، مگر اینکه فرد راننده بهصورت کامل اختیار عقلانی خود را از دست داده باشد.
در صورت بروز تصادف در هنگام رانندگی که منجر به قتل یا ضرب و جرح شود، فرد راننده به بیش از ۵ سال حبس و همچنین محرومیت از رانندگی در بازه زمانی ۱ تا ۵ سال محکوم میشود. علاوهبراین اگر فردی در هنگام رانندگی در مستی توسط نیروی انتظامی متوقف شود، وسیله نقلیه او حداقل به مدت 21 روز توقیف میشود و گواهینامه او نیز به مدت ۶ ماه ضبط میشود.
مجازات شمر خمر زیر 18 سالگی
در قانون مجازات اسلامی برای افرادی که در زیر سن قانونی قرار دارند مرتکب شرب خمر میشوند هیچ مجازات و حد و قصاصی درنظر گرفته نشده است. دلیل اصلی این است که افراد زیر ۱۸ سال، طبق قانون به عنوان کودک تشخیص داده میشوند و شبهه وجود دارد که ممکن است اشتباه کرده باشند یا خیر؛ درنتیجه دادگاه این افراد را به حد و قصاص محکوم نمیکند، حتی اگر از نظر شرعی بالغ باشند.
مجازات شرب خمر در ماه رمضان
برای شرابخواری در ماه مبارک رمضان در طول روز ۸۰ ضربه شلاق حدی به عنوان مجازات درنظر گرفته شده است. علاوهبراین مجازات روزه خواری نیز بر آن اضافه میشود که میتواند به تشدید جرم و مجازات منجر شود.
البته در انون برای روزهخواری به طور خاص جرم انگاری انجام نشده است، اما اگر این عمل در ملأعام انجام شود و به لکهدار شدن عفت عمومی در جامعه منجر شود، به عنوان جرم شناخته میشود.
ادله اثبات جرم مصرف مشروبات الکلی
برای اثبات جرم مصرف مشروبات الکلی و مسکرات ادله زیر کافیست:
- اقرار متهم: بهترین دلیل برای اثبات جرم مصرف مشروبات الکلی اقرار متهم است. براساس قانون اقرار تنها در محضر دادگاه معتبر است و میتواند بهصورت نوشتاری گفتاری و حتی اشاره باشد. دقت کنید اقرار متهم در نهادهای اجرایی نظیر کلانتریها فاقد اعتبار است.
- شهادت دادن دو مرد عاقل: براساس ماده ۱۷۷ قانون اگر دو مرد عادل عاقل مسلمان و حلالزاده شاهد جرم مصرف مسکرات باشند، جرم اثبات میشود.
- آگاهی قاضی: اگر قاضی بتواند با توجه به شواهد و قرائن پرونده به آگاهی برسد، برای اثبات جرم کافی است کافی است.
- تست الکل: این ادله به تنهایی برای اثبات جرم کافی نیست و در کنار استناد بر دیگر ادله موردمطالعه قاضی پرونده قرار میگیرد.
سوپیشینه در شرب خمر
براساس قانون فردی که مرتکب جرم شرب خمر شده باشد، این عمل در پرونده کیفری او ثبت میشود. با این حال به عنوان یک سابقه کیفری و سوءپیشینه دائمی به حساب نمیآید و نهایتاً تا مدت ۲ سال پس از ارتکاب جرم از بین میرود.
شرایط تخفیف در مجازات شرب خمر
در صورتی که فرد مجرم قبل از اثبات جرم توبه کند میتوان از قاضی پرونده برای او درخواست تخفیف مجازات کرد. البته این در صورتی است که فرد مجرم پیش از این توبه نکرده باشد. همچنین اگر مجرمی یک بار توبه کرده باشد و مجدداً عمل شرب خم را انجام داده باشد، دیگر امکان درخواست تخفیف در مجازات برای او وجود ندارد. بنابراین توبه کردن شرایط خاص خودش را دارد.
مراحل رسیدگی به پرونده شرب خمر
زمانی که برای یک نفر پرونده شرب خمر تشکیل میشود، مراحل زیر باید بهصورت کامل طی شود. در تمام طول این مراحل حضور و پشتیبانی یک وکیل شرب خمر میتواند بسیار کمککننده باشد. یک وکیل شرب خمر میتواند دافعیهای عالی برای متهم آماده کند.
مراحل رسیدگی به پرونده شرب خمر شامل موارد زیر است:
- تشکیل پرونده در کلانتری با دستگیری متهم توسط نیروی انتظامی
- ارسال پرونده به دادسرا با اتکا بر شواهد و اقرارنامه متهم
- برگزاری جلسه اقرار متهم بهصورت حضوری
- صدور قرار وثیقه توسط دادیار
- ارسال پرونده و کیفر خواست به مجتمع قضایی کیفری
- رسیدگی به پرونده و صدور رای با اتکا بر دفاعیات و مستندات متهم
وثیقه برای حکم مشروب خوردن
آزادی متهم شرب خمر به قید وثیقه یک آزادی موقت و مشروط است. اگر متهم بخواهد از این شرایط آزادی موقت بهرهمند شود باید در دادگاه برای اعلام قرار وثیقه درخواست دهد. اگر متهم این کار از طریق وکیل خانواده انجام دهد، پروسه آن سریعتر و دقیقتر پیش خواهد رفت.
تعیین مبلغ وثیقه برای مجازات شرب خمر توسط مراجع قضایی انجام میشود و از پروندهای به پرونده دیگر با توجه به شرایط متهمان متفاوت است.
اهمیت حضور وکیل در پرونده های شرب خمر
یکی از بهترین راههایی که برای گرفتن تخفیف در مجازات شرب خمر وجود دارد و باعث میشود این پروسه سریعتر طی شود، این است که متهمان با یک وکیل تخصصی در زمینه جرم شرب خمر در ارتباط باشند. یک وکیل مجرب حتی میتواند در گرفتن قرار وثیقه نیز نقش موثری ایفا کند.
کلام آخر
در این مطلب تلاش کردیم همه چیز را درباره مجازات شرب خمر براساس قانون به شما توضیح دهیم. شرب خمر براساس قانون اسلامی و شرعی ممنوع است؛ همچنین وکیل شرب خمر میتواند نقش بسزایی در دفاع از حق متهم دارد.
اگر برای رفع مجازات شرب خمر به راهنمایی نیاز دارید، وکلای تخصصی وکیل خانواده همراه شما خواهند بود. کافیست با آنها در ارتباط باشید و مشورت لازم را دریافت کنید.
کل تیم از وکیل تا مشاور و پشتیبان از همه راضی بودم. دستتون درد نکنه
سؤالات متداول
شرایط اجرای حکم برای متهم مصرف مشروبات الکلی چیست؟
شرط اول این است که متهم از حالت مستی خارج شده باشد و شرط دوم این است که شلاق نباید بر سر و صورت او زده شود.
مجازات شرب خمر یا مصرف مشروبات الکلی برای اولین بار چیست؟
۸۰ ضربه شلاق بهعلاوه حبس تعزیری ۶-۲ ماهه مجازات شراب خواری در کشور ایران است.
تکرار شرب خمر چه مجازاتی دارد؟
اگر متهم بیش از ۴ بار به شرب خمر متهم شود و جرم او اثبات شود، مجازات او اعدام خواهد بود.
آیا داشتن وکیل در پرونده شرب خمر ضروری است؟
خیر، متهمان شرب خمر میتوانند بدون حضور وکیل پرونده خود را به سرانجام برساند اما داشتن وکیل و کمک گرفتن از او میتواند خیلی سریعتر پرونده را به نتیجه برساند و کار را برای متهم راحت کند.