برای اثبات عدم تمکین زن راههای مختلفی از جمله شهادت شهود، ترک زندگی مشترک به مدت طولانی توسط زوجه، اقرار وی و اثبات عدم برقراری روابط زناشویی در حد متعارف وجود دارد. بر این اساس مرد میتواند حکم عدم تمکین زوجه خود را بگیرد.
با توجه به اینکه اثبات عدم تمکین خانم تنها از طریق ارائه ادله منطقی امکانپذیر است، در صورتی که مرد مدارک مستدل برای دریافت حکم نشوز همسر خود نداشته باشد، حکم الزام به تمکین برای زن صادر نمیشود.
با توجه به اینکه تنظیم دادخواست دعوای عدم تمکین و ارسال اظهارنامه پیچیدگیهای خاص خود را دارد، میتوانید مراحل طرح دعوا و اثبات عدم تمکین زوجه را از طریق وکلای وکیل خانواده انجام دهید و مشاورههای لازم را در این زمینه دریافت کنید.
- طلاق توافقی و طلاق با داشتن حق طلاق در مدت 20 الی 60 روز کاری
- بدون نیاز به حضور زوجین در هیچ مرحله ای
- مشاوره رایگان (واتساپ و تماس)
- پشتیبان اختصاصی برای شما در طول پرونده
- وکیل متخصص حوزه خانواده و طلاق
منظور از عدم تمکین زن چیست؟
برای اثبات عدم تمکین زن و ارائه دادخواست، مرد قبل از هر چیز باید نسبت به قوانینی که در این زمینه وجود دارد، آشنایی داشته باشد. طبق قانون مدنی، زن باید به صورت خاص و عام از شوهر خود تمکین کند و ریاست همسر خود را در ارتباط با سرپرستی خانواده بپذیرد.
بر اساس قانون تمکین، زن باید در با همسر خود در یک منزل زندگی کند و در کنار همسر و فرزندانشان باشد. همچنین بر اساس قانون تمکین خاص، داشتن رابطه صمیمانه، عاطفی و زناشویی بین زوج و زوجه لازم است.
چنانچه زن برای ادامه زندگی مناسب زندگی مشترک شرایط مناسبی داشته باشد، اما همسر خود را ترک کنند، مرد میتواند جهت ازدواج مجدد و اقامه دعوا در مدت زمان عدم تمکین زن به دادگاه مراجعه کند.
نحوه اثبات عدم تمکین زن
عدم تمکین زن ممکن است در دو حالت نشوز عام و خاص باشد. در این شرایط شوهر موظف است ناشزه بودن زن خود همسر خود را اثبات کند. نحوه اثبات عدم تمکین زن به صورت زیر است:
چنانچه عدم تمکین زن به علت ترک زندگی مشترک از سوی زوجه باشد، مرد اگر بتواند ثابت کند زن بدون اجازه او از منزل خارج شده و در طول مدت متعارف به منزل برنگشته است، همین امر برای اثبات عدم تمکین زن در دادگاه کافی است.
در صورتی که ترک منزل توسط زوجه به علت دیدار آشنایان یا انجام کارهای ضروری باشد، به هیچ وجه نمیتواند اثباتکننده عدم تمکین زوجه یا ناشزه بودن وی باشد.
علاوه بر این اگر زن در حین عقد شرط کرده باشد که حق مسافرت یا تعیین مسکن دارد، مرد نمیتواند به دلیل ترک منزل از سوی همسر، نشوز بودن وی را اثبات کند و به این دلیل از پرداخت نفقه معاف شود.
اگر زوج با استفاده از راههایی مانند تعویض قفل درب منزل یا عوض کردن منزل مشترک باعث ترک منزل توسط زن شده باشد و عمداً جلوی ورود همسر خود را به منزل مشترک بگیرد، نمیتواند در دادگاه عدم تمکین زوجه را اثبات نماید.

همچنین در مواردی که آقایان از همسر خود به علت عدم تمکین خاص شکایت دارند، باید در دادگاه شواهد مبنی بر عدم ارتباط برقرار رابطه زناشویی به میزان متعارف را اثبات کنند. چنانچه این موضوع ثابت شود، مرد اجازه تجدید فراش بدون اجازه زوجه را دارد و شرایط طلاق یک طرفه برای زن دشوار خواهد شد.
پس از تنظیم درخواست، مرد میتواند با ارسال اظهارنامه به زن از وی دعوت کند که به زندگی مشترک بازگردد، اما اگر این موضوع حل و فصل نشود، میتواند با ارائه دلایل مستدل برای طرح دعوای عدم تمکین یا نشوز زن اقدام کند.
نحوه اثبات ترک منزل توسط زن
برای اینکه مرد بتواند ترک منزل توسط زوجه را اثبات کند، نیاز به ارائه مدارکی مانند اقرار زن، نظریه کارشناس، شهادت شهود و ادله معتبر دیگر دارد. مثلاً اگر دوستان، آشنایان و همسایهها شهادت دهند که زوجه اقدام به ترک منزل کرده و در طولانی مدت در منزل مشترک حضور نداشته، این شهادت برای اثبات عدم تمکین خانم در دادگاه مؤثر است.
همچنین اگر روانشناس یا پزشک نظریه خود را در زمینه عدم تمکین خاص زن به دلیل بیماری یا ترس به دادگاه ارائه کند، میتواند در تصمیم نهایی تعیینکننده باشد.
علاوه بر این ارائه مدارک دیگر که نشاندهنده عدم تمکین عام و خاص زوجه از شوهر باشد، میتواند در صدور حکم اعزام به تمکین از سوی دادگاه تاثیرگذار باشد. مثلاً اگر زوج برای زن خود اظهارنامه بفرستد و راغب به ادامه زندگی مشترک باشد، اما زوجه به آن توجه نکند، اثبات ترک منزل به استناد اظهارنامه عدم تمکین امکانپذیر است.
اثبات عدم تمکین خاص زن
چنانچه زن و شوهر در یک منزل سکونت داشته باشند، زن باید حتماً از همسر خود تمکین خاص داشته باشد، مگر اینکه با ارائه ادله موجه اثبات کند به دلایلی مثل داشتن بیماریهای مقاربتی یا عادت ماهانه یا به علت ترس از آسیب بدنی تمکین تمکین نکرده است. در این صورت عدم تمکین موجه و مشروع خواهد بود.
در چنین شرایطی اثبات عدم تمکین زوجه دشوارتر از حالتی است که زن اقدام به ترک خانه کرده است، چرا که رابطه زناشویی جزو اموری است که تنها زن و شوهر از آن اطلاع دارند و نمیتوانند بر اساس آن شواهد لازم را ارائه کنند. فقط در مواردی میتوان عدم تمکین را اثبات کرد که خود زن شخصاً اقرار به این موضوع کرده باشد.
برخی از مردان این تصور را دارند که پس از اثبات عدم تمکین زوجه این اجازه را دارند که همسر خود را به زور به محل زندگی مشترک برگردانند یا زن را از پرداخت مهریه مرحوم کنند یا برای زندانی کردن همسر ناشزه خود اقدام نمایند.
در چنین شرایطی نمیتوان زن را وادار به انجام وظایف زناشویی کرد. بنابراین اثبات عدم تمکین زن در دادگاه فقط موجب عدم تعلق نفقه به زن و اجازه ازدواج مجدد زوج خواهد شد.
- مشاوره رایگان (واتساپ و تماس)
- جلسه با وکیل متخصص طلاق (حضوری یا آنلاین)
- تنظیم توافقنامه با توجه به توافق شما
- داشتن یک پشتیبان اختصاصی برای شما
- حضور وکیل پایه یک دادگستری به جای شما
- بدون نیاز به حضور شما
دلایل اثبات عدم تمکین زن
مطابق قانون پس از ازدواج زوجین نسبت به یکدیگر حقوق و وظایفی دارند. مهمترین این تکالیف روابط خانوادگی، برخورداری از حق نفقه و تمکین زن از شوهر است. اثبات عدم تمکین مرد و زن از یکدیگر، تبعات قانونی برای هر دو نفر دارد. در این شرایط زوجین میتوانند با استفاده از راههای حقوقی و ارسال اظهارنامه عدم تمکین، در دادگاه طرح دعوا کنند و برای الزام به تمکین همسر درخواست دهند.
در شرایطی که مرد درخواست الزام به تمکین دارد، باید ادله کافی و هرگونه سند و مدرکی که نشاندهنده نشور زن و ترک منزل است را ارائه کند. مهمترین راههای اثبات عدم تمکین خانم عبارتند از:
- اقرار زن
- ترک زندگی مشترک به مدت طولانی
- شهادت شهود
- نظر کارشناس
- عدم توجه زوجه به اظهارنامه ارسال شده توسط مرد
- اثبات عدم برقراری رابطه زناشویی با کیفیت و در حد متعارف
برای طرح دعوای الزام تمکین همسر میتوانید صفر تا صد ارائه درخواست و تنظیم اظهارنامه را به وکلای متخصص و مجرب وکیل خانواده بسپارید. وکلای رسمی وکیل خانواده شما را در تمامی مراحل رسیدگی به پرونده یاری خواهند کرد.
در چه شرایطی عدم تمکین زن قانونی است؟
تمکین زوجه از همسر امری قانونی است، اما در شرایط خاصی عدم تمکین زن از شوهر میتواند منطقی باشد و مرد با توجه به این شرایط نمیتواند حکم نشوز همسر خود را دریافت کند. در ادامه به مواردی که زوج نمیتواند از طریق آنها برای اثبات ناشزه بودن زوجه اقدام کند، اشاره میکنیم:
- عدم تمکین زن به علت عادت ماهانه
- عدم تمکین به علت ابتلا زوج یا زوجه به برخی از بیماریهای مقاربتی و احتمال ابتلا شخص مقابل و به خطر افتادن سلامتی وی
- ترک منزل به قصد دیدار بستگان و انجام کارهای ضروری بالاخص در صورتی که زن حین عقد حق مسافرت و تعیین مسکن را ذکر کرده باشد.
- تعویض قفل در منزل یا استفاده از حیلههایی که مانع از ورود زن به منزل توسط شوهر شده است.
- عدم فراهم کردن اسباب و اثاثیه ضروری زندگی از سوی مرد
- عسر و حرج زن و امکان به خطر افتادن سلامت روانی و جسمانی وی در زندگی مشترک
مدارک لازم جهت اثبات عدم تمکین زن چیست؟
برای اثبات عدم تمکین زوجه، مرد باید یک سری مدارک را تهیه و به دادگاه ارائه کند. برخی از مهمترین مدارکی که باید حتماً هنگام ارسال دادخواست ارائه شود، عبارتند از:
- ارائه اسناد هویتی مانند کارت ملی و شناسنامه به همراه یک سری کپی از آنها
- ارائه اصل و کپی سند ازدواج
- شهادت و اظهارات مکتوب آشنایان و دوستان برای اثبات ترک منزل از سوی زوجه
- عدم توجه زن به ارسال اظهارنامه دعوت به تمکین
- تحقیقات محلی لازم و ارائه اسناد کتبی از سوی کارشناس جهت اثبات عدم تمکین زن
اگر زن از مرد تمکین نکند چه اثری دارد؟
اگر مرد بتواند شواهد لازم را برای اثبات عدم تمکین زوجه به دادگاه ارائه کند و حکم قانونی توسط قاضی صادر شود، عواقب زیر را برای زن به دنبال دارد:
- محروم شدن از دریافت نفقه پس از صدور حکم عدم تمکین توسط دادگاه
- اجازه ازدواج مجدد مرد و عدم نیاز به رضایت همسر
- محرومیت از شرط تنصیف اموال که در عقدنامه ازدواج ذکر میشود.
- سخت شدن درخواست طلاق یک طرفه از سوی زن به دلیل محکومیت در دعوای تمکین زوجه
شرایط طلاق در صورت اثبات عدم تمکین زن
اگر مرد بتواند عدم تمکین همسر خود را ثابت کند، دادگاه حق را به وی میدهد. با این حال مرد برای اینکه بتواند به صورت رسمی جدا شود، باید برخی از حقوق مانند نفقه، مهریه، نحله و اجرت المثل را به زوجه بپردازد. پس از اثبات عدم تمکین خانم، مرد باید مراحل زیر را برای طلاق انجام دهد:
- ارائه و ثبت درخواست طلاق
- ارجاع زوجین به جلسات مشاوره خانواده براساس تشخیص دادگاه
- ارجاع درخواست طلاق برای داوری
- ارجاع پرونده طلاق زوجین به دادگاه
- صدور گواهی عدم سازش بین زوجین در صورت تأیید دادگاه
- مراجعه به دفترخانه جهت جاری کردن صیغه طلاق

آزمایش عدم تمکین برای اثبات نشوز زن
اگر مرد پس از اثبات عدم تمکین خانم طرح دعوا کند و زن ادعای خلاف این امر را داشته باشد، دادگاه میتواند با بررسی شواهد مورد نظر تصمیم به ارجاع امر به کارشناسی کند.
در چنین شرایطی نتیجه کارشناسی قطعی و محکم نیست، چرا که بر اساس موضوع آزمایش ممکن است نتیجه بررسیها دقیق نباشد. البته در خصوص زوج باکره این امر صدق نمیکند و با ارجاع امر به پزشک قانونی و دریافت نتیجه میتوان تمکین یا عدم تمکین زوجه را به راحتی اثبات کرد. پس از صادر شدن حکم نهایی پرونده به واحد اجرای احکام ارجاع داده میشود.
چنانچه نیازمند دریافت مشاوره در ارتباط با نحوه اثبات عدم تمکین زن را دارید، میتوانید با وکلای وکیل خانواده که با روند ارائه درخواست و تنظیم اظهارنامه بهطور کامل آشنایی دارند، در ارتباط باشید.
جمع بندی
اثبات عدم تمکین زن تنها با ارائه ادله منطقی و مستدل از جمله ترک زندگی مشترک به مدت طولانی، شهادت شهود و اثبات عدم برقراری رابطه زناشویی در حد متعارف امکانپذیر است.
چنانچه پس از جلسات دادرسی، دادگاه حکم ناشزه بودن زن را صادر کند، نفقه به وی تعلق نمیگیرد و شرایط طلاق یک طرفه برای وی نیز دشوار خواهد شد.
همچنین در صورت رأی عدم تمکین، مرد میتواند بدون نیاز به رضایت همسر خود مجدداً ازدواج کند و زن از شرط تنصیف اموال که معمولاً در عقدنامه ذکر میشود نیز محروم خواهد شد.
برای اطمینان خاطر از تنظیم دقیق اظهارنامه عدم تمکین و دریافت مشاورههای لازم در این زمینه با وکلای وکیل خانواده در ارتباط باشید.
کل تیم از وکیل تا مشاور و پشتیبان از همه راضی بودم. دستتون درد نکنه
سؤالات متداول
مدت زمان عدم تمکین زوجه چقدر است؟
برای عدم تمکین زوجه نمیتوان بازه زمانی معینی در نظر گرفت. معمولاً مدت آن بر اساس شرایط زوجین و پرونده تعیین میشود.
دلایل اثبات عدم تمکین زن چیست؟
از جمله دلایل اثبات عدم تمکین زوجه میتوان به استشهاد محلی، اقرار خود زن و شهادت شهود استناد کرد.
ترک منزل توسط زن را چگونه میتوان ثابت کرد؟
در صورت ترک منزل توسط زوجه، مرد میتواند اظهارنامهای برای وی ارسال کند. چنانچه زن به اظهارنامه توجه نکند، با استناد به این اظهارنامه و همچنین شهادت شهود میتواند برای طرح دعوای الزام به تمکین اقدام کند.
شرایط طلاق در صورت اثبات عدم تمکین خانم چیست؟
در صورت اثبات عدم تمکین زوجه در دادگاه، مرد میتواند برای طلاق درخواست دهد. اما قبل از آن باید تکلیف اموری مانند اجرتالمثل، پرداخت نفقه، شرط تنصیف اموال و نحله را مشخص کند.
عدم حضور در جلسه تمکین چه پیامدی برای زوجین دارد؟
چنانچه هر یک از زوجین در جلسه تمکین حاضر نشوند، نمیتوانند از حق خود دفاع کنند و با توجه به اسناد و مدارک رأی به صورت غیابی صادر خواهد شد.