جستجو
Close this search box.
مشاوره رایگان: ۰۹۹۱۴۲۱۸۶۸۱

مطالبه مهریه در سال 1402

مطالبه مهریه

مهریه از جمله اصلی‌ترین حق و حقوق قانونی زن بعد از طلاق است، اما به طور کلی وی می‌تواند با توجه به نوع مهریه و شروط ضمن عقد، در حین زندگی مشترک نیز مهریه خود را از همسرش مطالبه کند. مهریه انوع مختلفی دارد و با توجه قوانین مربوط به آن تحت شرایطی قابل مطالبه است.

از این رو ما در تیم وکیل خانواده قصد داریم که در ادامه، مطالبی را در رابطه مطالبه مهریه در سال 1402 برای شما عزیزان بیان کنیم.

فرم درخواست مشاوره

"*" indicates required fields

انواع مهریه

در زمان عقد یکی از مهم‌ترین مواردی که به آن اشاره می‌شود، تعیین شدن میزان مهریه چه در عقد دائم و چه در عقد موقت است. البته باید به این نکته توجه داشته باشید که حتما نیازی نیست برای عقد کردن، مهریه‌ای را تعیین کنید تا ازدواج شما به ثبت برسد.

در صورتی که میزان مهریه قبل از عقد با توافق طرفین معین شده باشد، هنگام جاری شدن صیغه عقد در سند ازدواج به ثبت خواهد رسید. در این حالت زن می‌تواند هر زمان که بخواهد برای مطالبه مهریه خود که در سند ازدواج نیز ذکر شده است، اقدام کند و در نهایت نیز مرد موظف به پرداخت آن به صورت تمام و کمال به زوجه خواهد بود.

در ادامه به برخی از انواع مهریه اشاره شده است.

  • عندالمطالبه: چنین مهریه‌ای در زمان نکاح تعیین می‌شود و بعد از این‌که صیغه عقد جاری شد، مرد ملزم به پرداخت آن به زوجه است. نکته قابل توجه در خصوص مهریه عندالمطالبه، داشتن تمکن مالی مرد است که در این صورت وی موظف به پرداخت مهریه به‌طور کامل به زوجه می‌باشد. اما اگر مرد توان مالی مناسبی برای پرداخت مهریه نداشته باشد، باید در دادگاه آن را مطرح کند تا امکان قسطی پرداخت کردن مهریه برای وی فراهم شود. در این حالت پس از صدور حکم تقسیط مهریه، میزان تعیین شده برای پرداخت آن 110 سکه خواهد بود.
  • عندالاستطاعه: در خصوص پرداخت این نوع از مهریه، استطاعت مرد در نظر گرفته می‌شود و در صورتی‌ که دادگاه تشخیص دهد؛ مرد توانایی مالی برای پرداخت مهریه به همسرش را ندارد، وی را تحت فشار قرار نخواهد داد و او را به خاطر این موضوع روانه زندان نمی‌کند.
  • مهرالمسمی: برای مطالبه این نوع از مهریه، زن می‌تواند میزان معین شده برای پرداخت مهریه یعنی 110 سکه را از همسرش طلب کند.
  • مهرالمثل : طبق ماده 1091 قانون، زندگی زن مورد بررسی قرار می‌گیرد و با توجه به وضعیتی که بر آن حاکم است، مهریه‌ای جهت پرداخت از طرف مرد برای وی تعیین خواهد شد.
  • مهرالمتمعه: در صورتی که در زمان عقد، مهریه‌ای برای زن مشخص نشده و همچنین بین زوجین، نزدیکی صورت نگرفته باشد؛ طبق شرایط مالی و اقتصادی که مرد دارد برای زوجه میزانی از مهریه تعیین می‌شود که مرد باید آن را به وی بپردازد.
انواع مهریه

قانون مطالبه مهریه در سال 1402

طبق ماده 1082 قانون مدنی و اصلاحیه‌هایی که اخیرا در آن انجام شده است، اگر مهریه زن بر اساس وجه رایج کشور تعیین شده باشد و بخواهد برای مطالبه مهریه خود اقدام کند، مهریه وی بر اساس تغییر شاخص سالانه پول توسط بانک مرکزی محاسبه خواهد شد.

همچنین نکته قابل توجه در خصوص مطالبه مهریه این است که اگر مرد فوت شده باشد، میزان مهریه‌ای که زن می‌تواند دریافت کند تا روز فوت همسرش به قیمت روز محاسبه خواهد شد و در زمان انحصار وراثت باید به وی پرداخت شود.

پادکست شماره 1 - طلاق توافقی

مدارک لازم برای مطالبه مهریه

در صورتی که زن بخواهد مهریه خود را مطالبه کند، نیازمند ارائه مدارکی برای انجام این‌کار می‌باشد. در ادامه نیز به مدارک لازم برای مطالبه مهریه اشاره شده است.

  • اصل شناسنامه
  • اصل کارت ملی
  • اصل عقدنامه (در صورت در دسترس نبودن و یا مفقود شدن، تهیه رونوشت و ارائه آن الزامی است)
  • اخذ گواهی جهت مطالبه مهریه از اداره ثبت

شرایط مطالبه مهریه

برای مطالبه مهریه باید شرایطی را داشته باشید تا بتوانید حق و حقوق خود را به طور کامل دریافت کنید. از این رو در ادامه به شرایط مطالبه مهریه اشاره شده است.

  • زمانی‌که حکم طلاق صادر شد و زن برای مطالبه مهریه خود اقدام کرد، مرد موظف است که بر اساس نرخ روز مهریه همسرش را به وی بپردازد.
  • در صورتی که ملاک پرداخت مهریه، اموال منقول و غیر منقول مرد و حساب‌های بانکی وی باشد، زن باید از طریق اجراییات اداره ثبت، اقدام به دریافت مهریه‌ خود از همسرش کند.
  • در صورتی که مهریه زن زیر 20 میلیون تومان باشد، شورای حل اختلاف در این خصوص تصمیم‌گیری خواهد کرد. اما اگر مبلغ مهریه بیشتر از 20 میلیون باشد، پیگیری آن از طریق دادگاه و یا اداره ثبت، میسر است.
شرایط مطالبه مهریه

گرفتن مهریه به چه نحوی قابل انجام است؟

برای مطالبه مهریه، زوجه باید مراحلی را طی کند که در ادامه بیان شده‌اند.

  • در ابتدا زوجه باید در سامانه ثنا ثبت نام کند و پس از آن به دفتری که ازدواجش در آن به ثبت رسیده است؛ مراجعه کند.
  • اگر میزان مهریه زوجه بیشتر از 20 میلیون تومان باشد، می‌تواند با ارائه اصل سند ازدواج به دفترخانه و درخواست کتبی خود جهت مطالبه مهریه، روند دریافت آن را شروع کند.
  • بعد از این‌که زوجه هزینه حق الاجرای درخواستش را پرداخت کرد، دفتردار اجرائیه‌ای صادر می‌کند تا به مرد ابلاغ شود.
  • اجرائیه‌ای که به مرد ابلاغ می‌شود، فقط 10 روز مهلت دارد و اگر در این بازه زمانی مهریه به زن پرداخت نشود، زوجه باید درخواست تشکیل پرونده اجرایی بدهد تا بتواند دارایی‌های مرد را از طریق استعلام گرفتن، به اثبات برساند.
  • در یک بازه 6 ماهه، سازمان ثبت اسناد جهت شناسایی دارایی‌های مرد اقدام می‌کند و در صورتی که مرد نتواند مهریه زن را بپردازد، درخواست توقیف اموال وی را اجرا خواهد کرد. البته باید در نظر داشته باشید که مرد امکان درخواست اعسار از پرداخت مهریه و تقاضای تقسیط آن را دارد و اگر پس از انجام این مورد نیز مرد باز هم مهریه را نپردازد، دادگاه تصمیم دیگری برای وی خواهد گرفت.
  • در صورتی که اموال مرد به میزان کافی نباشد و یا این‌که پس از تقسیط مهریه نیز مجددا از پرداخت آن خودداری کند، حکم ممنوع الخروجی برای وی صادر می‌شود و تا زمانی‌که راه‌کاری برای پرداخت مهریه نداشته باشد، راهی زندان خواهد شد. البته باید اشاره کنیم که این موضوع به نوع مهریه نیز بستگی دارد.

جمع بندی

زن می‌تواند پس از طلاق و یا حتی در حین زندگی مشترک نیز برای مطالبه مهریه از همسرش اقدام کند، چرا که مهریه از جمله حق و حقوق قانونی وی به شمار می‌آید و در صورتی که خودش آن را نبخشیده باشد، مرد ملزم به پرداخت مهریه به وی است. به طور کلی مطالبه مهریه طبق قوانینی و تحت شرایطی پس از گذراندن مراحلی امکان پذیر است که در گروه وکلای وکیل خانواده سعی بر این داشتیم که مطالبی را در این رابطه برای شما بیان کنیم.

در عین حال شما عزیزان می‌توانید برای دریافت مشاوره بیشتر در خصوص این موضوع با مشاورین و وکلای متبحر ما در این زمینه از طریق شماره تماس‌ درج شده در سایت ارتباط برقرار کنید.

سوالات متداول

قانون مطالبه مهریه چیست؟

طبق ماده 1082 قانون مدنی، اگر زوجه بخواهد مهریه خود را مطالبه کند؛ میزان آن بر اساس تغییر شاخص سالانه پول توسط بانک مرکزی محاسبه خواهد شد.

شرایط مطالبه مهریه چیست؟

در صورتی که مهریه زن بیشتر از 20 میلیون تومان باشد، وی باید از طریق اداره اجراییات اقدام کند و مرد نیز موظف است که مهریه را بر اساس نرخ روز به زن بپردازد.

آیا گروه حقوقی وکیل خانواده مجوز دارد؟

بله، وکیل خانواده تمام مجوزهای لازم قوه قضاییه، ثبت اسناد و کانون وکلای دادگستری مرکز اخد کرده است. در صورتی که مایل باشید هنگام اخذ قرارداد می‌توانید مجوزها را مشاهده کنید.

من میخواهم که موسسه وکیل خانواده وکیلم باشد، چه کار باید بکنم؟

برای این کار تنها کافیست که از طریق تماس، واتساپ و یا تلگرام با شماره 09914218681 در ارتباط باشید.
کارشناسان حقوقی ما تمام توضیحات لازم را به شما می‌دهند.

بنا به دلایلی امکان حضور در دفتر وکیل خانواده و جلسه را ندارم!

نگران نباشید؛ جسله شما با وکیل می‌تواند به صورت حضوری، آنلاین و یا تلفنی برگزار شود. تنها کافیست با کارشناسان حقوقی ما در ارتباط باشید تا توضیحات لازم را به شما بدهند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

وکیل طلاق توافقی

talagh-tavafogh