آیا زن بعد از بخشیدن مهریه میتواند باز مطالبه کند؟

آیا زن بعد از بخشیدن مهریه میتواند باز مطالبه کند

آیا زن بعد از بخشیدن مهریه از می‌تواند دوباره آن را از شوهر خود مطالبه کند؟ سؤالی که دغدغه بسیاری از خانم‌های در آستانه طلاق شده است. در یک پاسخ کوتاه معمولاً زنی که مهریه‌اش را به شوهرش ببخشد، نمی‌تواند آن را باز پس گیرد مگر اینکه مهریه را هبه کرده باشد و هبه شامل دین نشود.

در شرایطی زن می‌تواند علی‌رغم بخشش مهریه آن را دوباره مطالبه کند. سریع‌ترین و مطمئن‌ترین راه برای استرداد مهریه استفاده از خدمات وکیل خانواده است.

برای کسب مشاوره تخصصی و خدمات وکالت گروه وکلای وکیل خانواده با ما در ارتباط باشید.

رجوع از مهریه چیست؟

زن به‌محض عقد نکاح مالک مهریه خود می‌شود و می‌تواند نسبت به آن هر دخل و تصرفی که می‌خواهد انجام دهد، از جمله بخشیدن مهریه. خانم‌ها در طول زندگی زناشویی خود به دلایل مختلفی مهریه خود را می‌بخشند و در شرایطی با وقوع ناسازگاری و طلاق از کار خود پشیمان می‌شوند و به دنبال راهی برای رجوع از بخشش مهریه می‌گردند.

بنابراین، رجوع از مهریه زمانی است که زن پس بخشش مهریه دوباره مالک آن شود. استرداد مهریه با وجود هبه کردن آن به نوع بخشش و شیوه آن بستگی دارد. در مواردی زن می‌تواند مهریه خود را علی‌رغم بخشیدن از شوهر خود مطالبه کند.

رجوع از مهریه چیست؟

انواع مختلف بخشش مهریه

به‌طورکلی زن به چند شیوه می‌تواند مهریه خود را به شوهرش ببخشد:

  1. بخشش مهریه به‌صورت هبه معوض: هبه معوض مخصوص زمانی است که زن در مقابل بخشیدن مهریه خود چیزی از شوهرش گرفته باشد. این چیز می‌تواند یک مال، انجام‌دادن کاری یا ترک کاری باشد. برای مثال دادن حق طلاق در مقابل بخشیدن مهریه نوعی هبه معوض است.
  2. بخشش مهریه به‌صورت هبه غیر معوض: هبه غیر معوض زمانی است که زن بدون هیچ چشم داشتی مهریه خود را ببخشد. در این شیوه زن در مقابل مهریه خود چیزی از شوهر نگرفته است.
  3. بخشش مهریه به‌صورت ابرا: ابرا یعنی زن ذمه شوهر را نسبت به مهریه ساقط کند. در واقع زن دین خود ساقط کند و شوهر را بری الذمه کند که معمولا غیرقابل رجوع است.
  4. بذل مهریه: بذل مهریه همان بخشش مهریه در ازای حق طلاق است که در طلاق توافقی بکار می‌روند. در این شیوه زن در ازای حق طلاق مهریه خود را می‌بخشد.
  5. صلح مهریه: صلح مهریه احکام و شرایطی مشابه هبه مهریه دارد که می‌تواند معوض یا غیر معوض باشد. معمولاً در این شیوه پیش‌بینی شرایط فسخ و رجوع از مهریه راه تری راه رجوع از آن است.

با توجه به انواع بخشش مهریه و تفاوت مقررات صلح، هبه و ابرا توصیه می‌کنیم پیش از اقدام حقوقی با یک وکیل خانواده در این زمینه مشورت کنید.

ما برای شما چه کار می کنیم؟

در چه صورتی زن حق رجوع به مهریه را دارد؟

به‌طورکلی درصورتی‌که مهریه از نوع دین باشد و دین به زن پرداخت نشده باشد برای مثال تعدادی سکه یا مقداری وجه نقد موضوع مهریه قرار گیرد، بخشش مشمول نوع سوم یعنی ابرا خواهد شد و طبق ماده ۲۸۹ قانون مدنی امکان رجوع از آن وجود ندارد. حتی اگر در سند بخشش از عنوان و لفظ هبه استفاده شده باشد.

اگر مهریه بخشیده شده قبل از ابرا و بخشش به زن پرداخت شده باشد، دین از ذمه شوهر خارج شده و دیگر مشمول مقررات ابرا نیست؛ بنابراین باتوجه‌به شرایط قانونی هبه، زن می‌تواند از هبه خود رجوع کند و مهریه بخشیدن شده را مسترد کند.

در هبه غیر معوض زن همواره می‌تواند از بخشش خود رجوع کند؛ اما درصورتی‌که هبه معوض باشد و عوض هم پرداخت شده باشد، طبق ماده ۸۰۳ قانون مدنی هبه قابل‌رجوع نیست. این مسئله در خصوص صلح هم صادق است

اگر هبه در مقابل طلاق باشد، زوجه می‌تواند در دوره عده به مهریه رجوع کند که در این حالت زوج هم ممکن است به زوجیت رجوع کند و طلاق بی‌اثر شود. اگر علی‌رغم هبه مهریه، طلاق واقع نشود هبه قابل‌رجوع است. 

در چه صورتی زن حق رجوع به مهریه را دارد؟

پادکست شماره 1 - طلاق توافقی

روش‌های بخشش مهریه

هر عقد و قراردادی به شیوه‌های مختلفی اتفاق می‌افتد. بخشش مهریه نیز از راه‌های مختلفی قابل‌انجام است که برخی از این راه‌ها امکان مطالبه مجدد مهریه توسط زن را فراهم می‌کند. از جمله شیوه‌های بخشش مهریه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بخشش مهریه به شکل شفاهی: در این شیوه زن به‌صورت شفاهی اعلام می‌کند که مهریه‌اش را بخشیده که این امر می‌تواند در حضور زوج یا چند شاهد صورت گیرد. باتوجه‌به اینکه این بخشش در سندی ثبت نشده و امکان اثبات وقوع آن دشوار است زن می‌تواند به‌راحتی مهریه خود را مطالبه کند.
  • بخشیدن مهریه به‌صورت مکتوب: در این شیوه زن به‌صورت کتبی و دست‌نویس مهریه خود را می‌بخشد که اعتباری معادل سند عادی دارد و تحت شرایطی، مهریه قابل مطالبه خواهد بود.
  • بخشش مهریه در دفتر اسناد رسمی: در این روش بخشش در قالب یک سند رسمی تنظیم می‌شود و اعتباری مطابق سایر اسناد رسمی می‌یابد و به‌راحتی قابل‌رجوع نیست.

به‌طورکلی بخشش مهریه و امکان رجوع از آن به نوع بخشش و شیوه ابراز آن بستگی دارد. در هر پرونده حقوقی یک راهکار یکسانی در این خصوص قابل اتخاذ نیست. پس توصیه می‌کنیم از کمک یک وکیل مهریه استفاده کنید.

موسسه حقوقی وکیل خانواده دارای وکلای پایه یک دادگستری است که به طور تخصصی در زمینه مهریه فعالیت می‌کنند و می‌تواند در این مسئله شما را راهنمایی کنند.

روش‌های بخشش مهریه

جمع‌بندی

اغلب خانم‌هایی که در آستانه طلاق هستند و مهریه خود را هبه کرده‌اند به دنبال راهی برای استرداد مهریه و رجوع از هبه خود هستند. به‌طورکلی جز در شرایط استثنایی امکان استرداد مهریه پس از بخشش وجود ندارد. جز در مواردی از جمله هبه مهریه امکان استرداد مهریه نیست.

در شرایط استرداد مهریه باید از یک وکیل دادگستری برای سریع‌ترین و بهترین راه انجام این کار مشاوره بگیرید. در این زمینه وکلای وکیل خانواده آماده راهنمایی و پشتیبانی شما عزیزان هستند.

نظرات موکلین وکیل خانواده

سؤالات متداول

اگر زوجه مهریه خود را قبل از عقد ببخشد امکان رجوع وجود دارد؟

پیش از وقوع عقد زن مالک مهریه نشده بنابراین ببخش اساساً اعتباری ندارد و زن می‌تواند مهریه خود را مطالبه کند.

اگر زوجه صغیر باشد بخشش معتبر ایست؟

برای اعتبار هبه زوجه باید اهلیت قانونی داشته باشد؛ بنابراین زوجه صغیر و دیوانه نمی‌تواند این عمل را انجام دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فرم درخواست مشاوره

"*" indicates required fields

Hidden

وکیل طلاق توافقی

talagh-tavafogh